Kuidas maitsta viskit

Viski loomise ajalugu

Kuigi küsimus kuidas viskit maitsta on teema, millele inimesed sageli vastust otsivad, tasub enne kinkimist selle ainulaadse joogi ajalooga lähemalt tutvuda. Viski teemaga on seotud palju legende ja lugusid. Üks kuulsamaid ja levinumaid on selle päritolu. Viskit peetakse šoti “leiutiseks”, kuid see väide võib olla ebaõiglane iirlaste suhtes, kes 7. sajandil esimesena valmistasid sarnase maitse ja tootmisomadustega jooki. Just siis, järgides ideed järgida “eluvett”, mille Iirimaa andis St. Patrick – vaesed mungad valmistasid ainulaadse maitsega jooki, mis saadi sel ajal ainult kääritatud puuviljade mahlade destilleerimisel.

Huvitaval kombel kasutati saadud jooki siis vigastuste raviks ja igasuguste vaevuste leevendamiseks. Selle ladinakeelne nimi oli aqua vitae ja see tähendas eluvett. Sel põhjusel omandas see 7. sajandil inimese eluea pikendamise erakordsed omadused. Püha Patrick avastas destilleerimiskunsti Prantsusmaal ja tõi selle sealt Iirimaale. Viski ajalugu ulatub aga tuhandete aastate taha ja selle juured on erinevates riikides üle maailma.

Natuke destilleerimisest

Võib öelda, et viski tootmise alged ulatuvad iidsetesse aegadesse, mil araablased avastasid, et veini destilleerimisel võib saada kangema joogi. Šotimaal muutus destilleerimine populaarsemaks 16. sajandil, kuna seal valmistasid talupidajad ja võõrastemajapidajad viskit. Ameerikas alustati aga piirituse destilleerimist 18. sajandil, tänu millele populariseeriti viskit ka seal. Bourbon on teatud tüüpi viski, mis on tuntud üle kogu maailma ja mida toodetakse Ameerika Ühendriikides. Huvitav on see, et see peab vastama teatud nõuetele, näiteks peab olema valmistatud vähemalt 51% maisist ja mis domineerib igasuguses saadud viskis – tammevaatides laagerdumine.

Praegu toodetakse viskit paljudes riikides üle maailma, näiteks Šotimaal, Iirimaal, USA-s, Jaapanis ja Kanadas. Oluline on see, et igal regioonil on omad traditsioonid ja viski valmistamise viisid, mis tähendab, et igal joogisarjal on oma kordumatu maitse ja iseloom.

viskikomplekt bossile

Viski degusteerimise ajalugu

Viski degusteerimise ajalugu on sama vana kui viski enda ajalugu. Esimesed katsed viskit degusteerida tegid arvatavasti keskajal Iiri mungad, kes destilleerisid vett odrast ja muudest teradest. Viski tootmise arenedes ja erinevate joogisortide loomisel hakati üha enam hindama nendevahelisi maitse- ja aroomierinevusi.

Viskikultuuri arenedes muutus viskide degusteerimine ametlikumaks. Spetsiaalselt korraldatud viski degusteerimise esitlused muutuvad üha tavalisemaks. Paljud salongid pakuvad õpetusi, kuidas joogi maitset õigesti testida. Tänapäeval on viski degusteerimine oluline element ainulaadsete maitsete kogemise austajate maailmas alkohol.

Kuidas viskit maitsta?— Ainulaadne protsess viski kogemiseks

Kuigi viski degusteerimise koolkondi on palju, tasub järgida mõnda põhietappi:

1. Valige õige klaas — parim valik on tulbi- või glencairni klaas. “Vana moodi” klaas on ka tuntud anum viski maitsmiseks, kuid see pole pühendatud spetsiaalselt viskile, vaid pigem vanaaegsetele jookidele ja teistele seda sisaldavatele kokteilidele. Tulbiklaasid on loodud võimaldama aroomide vaba voolamist ja koondama need nina ümber.

2. Vaata viskit — viskit vaadates on näha selle värvus, mis omakorda võib viidata joogi vanusele, vaaditüübile, milles see laagerdus või destilleerimisprotsessile. Huvitaval kombel muutub viski vananedes tumedamaks. Mõnikord tumeneb viski teatud veinivaadis pika viimistlemise tulemusena. Praegu aga lisab üha enam tootjaid sellele ühtlase värvuse saamiseks karamelli, mis tähendab, et värvianalüüs ei ole alati adekvaatne viski kvaliteedi hindamiseks.

3. Nuusuta — Ka viski lõhn võib selle kohta palju öelda. Klaasile lähenedes pöörake tähelepanu sellistele aroomidele nagu teravili, turvas, tamm ja mesi. Viski aroom võib olenevalt viski liigist ja tootmisprotsessist sisaldada ka puuviljaseid, linnaselisi, vürtsikaid, suitsuseid ja ürdiseid noote.

4. Proovi seda — Näib, et see on viski degusteerimise kõige olulisem etapp. Viski maitse võib olla väga mitmekesine, olenevalt selle tüübist, tootmispiirkonnast, destilleerimisprotsessist ja laagerdumismeetodist. Sarnaseid maitseelamusi võib avastada ka maitsmisel süü.

5. Hinnake üldist suutunnetust — Juba väike lonks viskit võimaldab avastada selle konsistentsi ja tunde, mille see endast maha jätab. Maitsmisel pöörake tähelepanu viski konsistentsile, kas see on paks või vedel. Püüdke jälgida suutunnet, näiteks teravust või mesisust. Ka allaneelamisel pöörake tähelepanu järelmaitsele, mille see endast maha jätab.

Viski maitsenoodid– kuidas maitsta viskit

Viski võib sisaldada palju erinevaid maitsenoote, näiteks järelmaitset:

Linnased – magusad, teralised, kaerahelbed, mesi

Puuviljane – tsitruselised, õunad, aprikoosid

Vürtsikas – piprane, kaneel, aniis

Suitsune – turbane, suitsune

Vanill – kookospähkel, kreemjas

Pähklik – mandel

Kakao – šokolaad, kohv.

Küsimus, kuidas viskit maitsta, äratab inimestes palju uudishimu ja huvi. See on hoolika uurimise ja erinevate maitsete, lõhnade ja aistingute avastamise protsess suus.

Kui olete oma viski maitset parandanud, saate hõlpsalt vastata küsimusele: kas maitse, värv, aroom ja konsistents harmoneeruvad omavahel? Siiski tasub meeles pidada, et igaühel võib olla viski maitse osas oma eelistused ja maitsed.

Viski degusteerimine
Kuidas viskit maitsta?

Mida vältida viski maitsmisel

Viski degusteerimine peaks olema mähitud rahusse ja hetke tähistamisse. On oluline, et see oleks aeglane protsess, mis võimaldab teil hinnata täielikku maitset ja aroomi. Joogi maitset hoolikalt uurides tasub vältida jääd, sest see võib viskit lahjendada ja rikkuda selle tegelikku struktuuri. Järgmine samm on jooki aeglaselt rüübata, nii et iga aroom satuks keelele. Lisaks tasub enne maitsmist hoiduda vürtsika toidu söömisest, kuna see võib mõjutada maitse- ja lõhnameelt. Pidage meeles, et see peaks olema naudinguhetk, mille puhul on kõige olulisem täielik imendumine aroomi ainulaadsetesse nootidesse.

Kingitus tõelisele viskigurmaanile

Viski on ainulaadne alkohoolne jook, mis on sajandeid inimestes imetlust ja huvi äratanud. Kunagi kasutati seda ainult “eluveena”, mis võis ravida raskeid nahahaigusi. Nüüd on see hinnatud jook kogu maailmas. Inimesed imetlevad viski ainulaadset maitset, mis äratab sageli unustatud emotsioone. Kui tead, et keegi sinu lähedastest on tõeline viskigurmaan ja joogi maitsmise teema on talle hästi teada, võib eriline luksuslik klaas sobida talle kingituseks. Kvaliteetne klaas suurendab professionaalsel degusteerimisel kogetavat kogemust. Elegantne karahvin on ka suurepärane kingiidee viskisõbrale. Nii klaas kui ka kristall võivad rõõmustada oma ainulaadse ilu ja kvaliteetse töötlusega.

Kui otsite suurepärase kvaliteediga esemeid, mida iseloomustab luksus ja elegants, tasub inspiratsiooni ammutada rikkalikust luksustoodete valikust. Siia kogunevad luksustootjad üle maailma. Tõeline viskigurmaan pöörab oma lemmikjoogi maitses ja aroomis tähelepanu pisimatele detailidele. Seega peab kingitus talle olema sama täiuslik. Elegantne kingitus suurepärase töötluse ja erakordse välimusega võib olla hea valik ülemus, vend või abikaasa. Luksustoote pakkumine sisaldab palju kvaliteetseid soovitusi ainulaadseks kingituseks.

Originaalsed kristallviski maitsmisklaasid
Kingituseks viskiklaas kristalliga
Originaalsed viskiklaasid
Kahe viskiklaasi komplekt