Alkoholivaba viski
Oleme juba harjunud alkoholivabade õlledega, mille valik on turul tohutu. Alkoholivabad veinid ilmuvad meie kauplustesse aeglaselt ja ei jää sugugi alla seda tüüpi klassikalistele jookidele. Nüüd on aeg 0% viski jaoks. Mis on alkoholivaba viski – midagi uut 0% jookide maailmas?
Alkoholivaba viski – uudishimu või uus kvaliteet
Varem peeti 0% alkoholi maitselt kehvemaks ja valikuks vajadusest. Praegu on aga nende kvaliteet oluliselt tõusnud ning turule tuuakse uuemaid 0% alkoholi liike ja marke. Üheks uuenduseks, mis asjatundjates ja maitsjates huvi äratab, on alkoholivaba viski.
Hetkel populaarseim 0% viski pärineb Hispaaniast, seal toodetud “liköör” on traditsioonilise merevaigualkoholi levinuim alternatiiv. Whissini eksperdid peavad seda huvitava maitsega ja sobib väga hästi traditsiooniliste jookide tüüpiliste koostisosadega.
Kuidas viskit tehakse 0%
Šotimaal toodetakse aga tõelisi “alkoholivabu viskisid”. Sinna rajati eraldi piiritusetehas, mis toodab kvaliteetseid tooteid, paljastades tootmisprotsessi. See osutus väga keeruliseks ja keeruliseks. Näiteks on Glenrothesi piiritusetehas. Ta kasutab oma alkoholivaba viski versiooni loomiseks neljateistkümne erinevat kohalikest allikatest hangitud botaanilist ekstrakti, nagu Cayenne’i pipar, mustsõstralehed, kaffir, kummel, verbena, loorber, õunad ja hibisk.
Alkoholivaba viski valmistamise protsess hõlmab tavaliselt sarnaseid samme. Nende hulka kuuluvad koostisosade destilleerimine, laagerdumine tammevaatides ning iseloomuliku maitse ja aroomi eraldamine. Tähelepanu tootmisele tagab, et tooted säilitavad traditsioonilise viskiga seotud maitse ja kogemuse.
Kuidas maitseb alkoholivaba viski?
Turul on saadaval palju alkoholivabu viskisid ja nende kvaliteet tõuseb. Mõned piiritusetehased toodavad isegi luksusliku kvaliteediga 0% merevaigu likööri. Kõige populaarsemad ja ka baarides saadaolevad on juba mainitud Wissin, Lyre’s American Malt, Lyre’s Highland Malt, Gnista Barreled Oak ja paljud teised.
Wissin on kerge ja magus, kuid Ameerika toodetes on seda veidi rohkem rafineeritud maitse.
Burbonile on iseloomulikud maitsenoodid, nagu vanilje ja röstitud pähklite rikkalik aroom. Need lisavad sellele joogile sügavust ja magusust. Taimsed aktsendid annavad sellele ainulaadse iseloomu, ühendades traditsioonilised maitsed tänapäevaste maitsetega.
Sile ja pikk lõpp tähendab, et selle alkoholivaba burbooni maitse püsib suus kauem, võimaldades täielikku maitseelamust. Kergelt vürtsikas maitse annab sellele veidi vürtsikust, mis on omane burboonile. Rootsi Gnistal on intrigeeriv suitsune aroom.
Maitse osas oleneb palju tootjast. Paljud neist teevad erilisi jõupingutusi selle nimel, et turule toodud alkoholivaba viski, uuenduslik ja nii palju huvi kui poleemikat ja vastupanu äratav, tõmbaks tähelepanu. asjatundjad ja gurmaanid.
Jäta kommentaar